Huis verkocht onder voorbehoud, wat kan er nog misgaan?
Yes, je hebt je huis verkocht! Maar na het ondertekenen van het koopcontract, is de verkoop nog niet definitief. De bedenktijd en ontbindende voorwaarden kunnen
Het kopen of verkopen van een huis is een belangrijke gebeurtenis die je niet elke dag meemaakt. Naast praktische, emotionele en financiële factoren, zijn er ook tal van juridische aspecten om rekening mee te houden. Wil je inzicht krijgen in de risico’s en weten hoe je deze kunt beperken? Of ervaar je problemen of lastige discussies tijdens het proces? Meester Schipper staat klaar om je te helpen.
Een "voorlopig" koopcontract is het contract dat koper en verkoper ondertekenen als ze een huis kopen. Maar laat je niet misleiden door het woord "voorlopig" - het contract is wel degelijk bindend voor beide partijen. Toch betekent dat niet dat de koop na ondertekening in beton gegoten is. De koper heeft namelijk nog een wettelijke bedenktijd en er kunnen ontbindende voorwaarden in het contract staan waardoor de koop uiteindelijk toch niet doorgaat.
Ontbindende voorwaarden kun je zien als je 'nooduitgang' in een koopcontract. Dit zijn vooraf afgesproken redenen die de koper de mogelijkheid geven om zonder problemen uit het contract te stappen. Bijvoorbeeld, als je de financiering voor je nieuwe huis niet rond krijgt, of als er onverwachte problemen naar voren komen tijdens een bouwkundige keuring. Meestal is het de koper die deze voorwaarden in het contract opneemt, maar ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden hebben.
Bescherm jezelf tegen verborgen gebreken als koper door grondig vooronderzoek te doen, vooral bij oudere woningen. Hierbij is de regel: hoe ouder het huis, hoe groter de kans op gebreken en hoe uitgebreider je onderzoek moet zijn.
Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is een cruciale stap in dit onderzoek. Daarnaast is het aan te raden om de verkoper uitdrukkelijk - en bij voorkeur schriftelijk - te vragen naar mogelijke gebreken, zoals overlast, vervuiling of specifieke ouderdomsgerelateerde problemen. Zo ben je goed voorbereid en minimaliseer je het risico op onaangename verrassingen.
Als verkoper ben je verplicht om de koper te informeren over gebreken die het normale gebruik van de woning kunnen verstoren. Dit geldt echter alleen voor gebreken waarvan je op de hoogte bent. Of je ook aansprakelijk bent voor onbekende gebreken, hangt af van wat de koper redelijkerwijs van de woning kon verwachten. Het opnemen van een ouderdomsclausule en een asbestclausule in het koopcontract helpt om deze verwachtingen te verduidelijken en te beheersen.
Zowel bij de aan- en verkoop kun je een makelaar inschakelen. De verantwoordelijkheid van de makelaar hangt af van het afgesproken takenpakket. Meestal geeft de makelaar advies over de aan- en verkoop, bemiddelt hij bij de onderhandeling en helpt hij bij het opstellen van het contract.
Yes, je hebt je huis verkocht! Maar na het ondertekenen van het koopcontract, is de verkoop nog niet definitief. De bedenktijd en ontbindende voorwaarden kunnen
Verkoop je jouw woning? Dan loop je het risico dat je een schadevergoeding moet betalen als de koper een verborgen gebrek ontdekt. Met een ouderdomsclausule