Huren

Juridische hulp bij het bouwen en verbouwen van je huis

Waar helpt Meester Schipper jou mee?

Zeker wonen: juridische ondersteuning voor huurders

Als je een woning huurt, zijn er tal van regels van toepassing. Als huurder geniet je flink wat bescherming, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten en plichten. Bij Meester Schipper help ik je met alle aspecten van het huurrecht. Van het doorgronden van je huurcontract tot het oplossen van geschillen, ik sta klaar om je met raad en daad te ondersteunen. Met praktische begeleiding en juridische expertise zorg ik ervoor dat je vol vertrouwen in je woning woont en krijgt waar je recht op hebt.

 
FAQ

Veelgestelde vragen

Als huurder heb je het recht op een degelijk onderhouden woning. Jij zorgt zelf voor het kleine, dagelijkse onderhoud. Maar voor grotere klussen, zoals het repareren van lekkages, het schilderwerk bijhouden en het onderhoud van de cv-ketel, is je verhuurder aan zet.

Zit je in de situatie dat je verhuurder noodzakelijk onderhoud maar blijft uitstellen? Dan is je eerste stap het sturen van een schriftelijk verzoek waarin je aangeeft dat de reparaties écht nodig zijn. Werkt dat niet? Dan is het tijd om te kijken naar juridische stappen.

Vaak komt er in de zogeheten 'minnelijke fase' al een oplossing. Als dat niet het geval is, dan kun je overwegen om een procedure te starten bij de Huurcommissie of de kantonrechter. Ik help je graag bij elke stap in dit proces!

Jouw verhuurder kan een tijdelijk contract niet voor bepaalde tijd verlengen. Als jouw contract met een jaar wordt verlengd, verandert het automatisch in een contract voor onbepaalde tijd. En dat betekent dat jij als huurder dan automatisch recht hebt op huurbescherming. Dus een opzegging van je verhuurder of een nieuw contract met een huurverhoging hoef je niet zomaar te slikken.

 De huurverhoging is aan regels gebonden. Voor sociale huurwoningen gelden maximale percentages voor de jaarlijkse huurverhoging. Bij vrije sector woningen hangt de huurverhoging af van wat er in je huurcontract staat. Je verhuurder moet de huurverhoging schriftelijk aan je voorstellen. Ben je het niet eens met de verhoging, dan kun je bezwaar maken. 

 Om ervoor te zorgen dat je je borg terugkrijgt, moet je ervoor zorgen dat de woning in dezelfde staat is als toen je erin trok, met uitzondering van normale slijtage. Maak foto's bij de start en het einde van de huurperiode als bewijs van de staat van de woning. Als de verhuurder weigert de borg terug te betalen zonder geldige reden, kun je naar de rechter stappen.

Expertise

Hierbij helpt Meester Schipper jou ook

Laatste blogs: